Ammatit joita kannattaa opiskella vuonna 2021

| huhtikuu 13, 2021

Koronavirusepidemia on mullistanut suomalaiset markkinat. Se on myös tuonut kriisin, joka on aiheuttanut loputtomat irtisanomiset ja sitä kautta myös uutta työnhakua, sekä väistämätöntä alanvaihtoa. Mysö työmarkkinat ovat olleet suuren muutoksen alla koska väestön ikäätyminen on kylmä totuus, joka puolestaan aiheuttaa sekä painetta että mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalalla. Osa kaupallisista sekä rakennusalalta on tippunut pois melkein kokonaan tiettyjä ammatteja.

Jokainen tuntee amerikkalaisen unelman ja kehotuksen seurata omaa unelmaa. Harvemmin sillä unelmalla kuitenkaan saa palvikinkkua leivän päälle, puhumatta margariinistakaan. Unelmat kannattaa toteuttaa silloin kun oma budjetti ja taloudellinen elämä on erittäin hyvässä kunnossa. Suomessa palkasta ja omista varoista puhuminen on edelleen vahvana listassa ”emme puhu tästä”, mutta harvempi ajattelee samalla tavalla 15-vuotiaana kun neljän lapsen isänä nelikymppisenä tai kun täyttää 70 vuotta. Se työ mikä tuntuu houkuttelevalta 17-vuotiaana, ei ole ollenkaan sitä kun täytät 50. Se työ mikä kuulosti tylsältä ja ikävältä, voi ollakin todella antoisaa ja mielenkiintoista. ”Mitä enemmän me tiedämme, sitä vähemmän me tiedämme” kuuluisa sanonta myös pätee tähänkin, voimme kuvitella vain muutaman ammatin, mutta ammattinimikkeitä ja ammatteja on ainakin miljoona enemmän, kuin ne mitkä tunnemme. Mitä kapeampi on ala ja osaaminen, puhutaan niche-osaamisesta, sen vaikeampi on työ ja sen korkeampi on myös palkka. Kaikki tiedämme, että raha ei tee onnelliseksi, mutta elämä on niin paljon mukavampaa jos sitä on.

Ennenkuin päätät, mieti tarkkaan

Mikä on sitten hyväpalkkainen työ, johon kannattaa hakeutua? Oletettavasti palkka siinä on 4000 euroa per kuukausi tai enemmän. Mitkä sitten on ne ammatit, joista ansaitsee näin hyvin? Lääkärin ammatissa on aina ansainnut hyvin ja on aina mahdollisuus ansaita enemmän kouluttautumalla ja erikoistumalla. Ylilääkäri ja kirurgi ansaitsevat vähintään 8000 euroa/kk ja tämä palkka on siis julkisella sektorilla. Yksityisellä sektorilla samat ammattinimikkeet saavat reilusti enemmän. Lääkäreille on aina työtä, vaikka päätätkin vaihtaa maata tai paikkakuntaa. Toisaalta jos sinusta ei ole lääkäriksi, mutta esimerkiksi terveydenhoito kiinostaa, terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja ovat ”Pulaa työntekijöistä TOP10” -listassa ihan etusijalla. Eli mikäli valitset näistä yhden, niin työt on taattu.

Yliopettaja ansaitsee keskimäärin 5500 euroa per kuukausi. Perusopettaja saa kuntasektorilla reilusti yli 4000 euroa/kk ja pitkät kesälomat. Pääsykokeet ovat rankkoja, mutta niihin kannattaa opiskella ja panostaa. Opettajasta aina voi kasvaa ja kouluttautua johonkin niche-alalle ja päätyä vaikkapa monikieliseksi kansainväliseksi asiantuntijaksi, jolloin palkkakin kasvaa heti huimasti suuremmaksi.

Asianajaja on ammatti, joka on ollut aina kärjessä ansiolistoissa ja hyvät ansiomahdollisuudet ovat ikäänkuin itsestäänselviä. Keskimäärin asianajaja saa noin 6000 euroa/kk. Voit opiskella oikeustieteen maisteriksi, jolloin voit toimia lakimiehenä tai juristina, jonka jälkeen pitää opiskella asianajajaksi erikseen. Vaikeusasteeltaan pääsyvaatimukset opiskelemaan ovat suurinpiirtein samat kuin ”lääkiksessä” ja kyseessä on raakaa työtä ja monen vuoden antaumus opiskeluille sekä tuhansia sivuja kirjojen ulkolukua.

Kaikki automatisoituu entistä enemmän, IT-alaa tarvitaan joka asiassa ja sitä tarvitsevat kaikki. Monelle nuorelle IT on itsestäänselvyys ja sen opiskelu on helppoa ja mieluisaa. IT-alan kanssa kulkevat käsi kädessä insinöörit ja myös arkitehdit, ja samoissa palkoissa myös liikutaan näissä ammateissa. Tälle uravalinnalle on luvassa monta tietä ja auki monta mahdollisuutta sekä kotimaassa että myös ulkomailla. Mikäli myös haet muuttuvuutta ja monipuolisuutta niin nämä ammatit on sinulle. Toisaalta mikäli et jatkokouluta itseäsi jatkuvasti, niin parin kolmen vuoden päästä voit löytää itseäsi huippuosaajan paikan sijasta YT-neuvotteluista.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.