Edessä uusi ura?

| huhtikuu 21, 2020

Urasuunnitelmat uusiksi, se on todellisuutta monen ihmisen elämässä tänä päivänä. Monet haaveilevat vaihtavansa uraansa useampien työvuosien jälkeen. Monien vuosien työ samassa työpaikassa saattaa käydä raskaaksi, ehkä vaatimukset työpaikalla ovat kasvaneet liian suuriksi.

Edessä uusi ura?
Edessä uusi ura?

Suunnaton kiire vaivaa myös monilla aloilla ja vuosien mittaan se saattaa olla liikaa joillekin työntekijöille. Samalla alalla työskentely monien vuosien aikana saattaa myös käydä tylsäksi ja se lannistaa työhaluja. Syitä saattaa olla monia. Halu työalan vaihtamiseen saattaa alkaa kytemään päässä ensin pieninä askelina ja sitten jossain vaiheessa vaihdon haluaa todella toteuttaa.

Nykyajan työelämä ei ole enää sellaista mitä se oli parikymmentä vuotta sitten. Ennen useat työtekijät olivat samassa työpaikassa työuransa alusta ihan eläkepäiviin asti. Silloin ei edes työpaikan vaihtaminen saatikka koko alan vaihtaminen tullut monille kysymykseenkään. Työpaikoilla viihdyttiin hyvin tai hieman huonommin, mutta saadusta työpaikasta pidettiin kiinni kynsin hampain. Useat työntekijät olivat iloisia saadessaan työskennellä ja pitää työpaikkansa. Työkaverit tulivat myös vuosien varrella hyvin tutuiksi ja joistain syntyi myös elämänikäisiä ystävyyssuhteita. Työpaikoilla puhallettiin yhteen hiileen, vaikka kilpailuakin varmasti työntekijöiden välillä on aina ollut. Toki ongelmatilanteitakin työpaikoilla on aina ollut, mutta ennen aikaan se ei välttämättä saanut ihmisiä vaihtamaan työpaikkaa, ainakaan kovin nopeasti. Työpaikkojen sisäisillä järjestelyillä on myös yritetty pitää työntekijät samassa työpaikassa.

Nykyään työpaikkaa vaihdetaan paljon sutjakkaammin kuin ennen aikaan. Jo pienet ongelmat työpaikalla saavat ihmiset pohtimaan työpaikanvaihtoa, ilman mitään suurempia keskusteluja johtoportaan kanssa. Tänä päivänä on myös monia mahdollisuuksia joko uudelleen kouluttautua tai vaihtaa muuten vaan alaa. Tutustutaan tällaisiin vaihtoehtoisin seuraavaksi hieman tarkemmin.

Miten vaihtaa alaa?

Miten vaihtaa alaa?
Miten vaihtaa alaa?

Monet työntekijät kouluttautuvat uransan aikana uudelleen. Samalla alalla ei välttämättä haluta pysyä eläkeikään asti. Monet tekijät saavat ihmiset vaihtamaan kokonaan alaa, kuten edellä jo todettiin. Uran vaihtoon on tarjolla useampia vaihtoehtoja. Työntekijän täytyy vain pohtia, mikä hänelle parhaiten sopii.

Osa työntekijöistä haluaa kouluttautua nykyisen työnsä ohessa. Ehkä tiedossa on jo yrityksen sisäinen siirto, joka vaatii uusia tietoja ja taitoja. Tällöin osa työajasta voidaan käyttää opiskeluun. Työnantaja voi tarjota parhaat avaimet opiskeluun tällaisissa tilanteissa. Toki työn ohessa voi kouluttautua myös aivan uuteen ammattiin, joka ei välttämättä liity työntekijän nykyiseen työhön millään tavalla. Tietyn työvuosimäärän jälkeen työntekijällä saattaa olla oikeus ottaa niin sanottua opiskeluvapaata joksikin aikaa. Tällaisena aikana työntekijä ei käy töissä välttämättä ollenkaan, vaan keskittyy suorittamaan uusia opintoja täysipäiväisesti. Tällaisten opintojen tarkoituksena voi olla joko työpaikan vaihto tai vaan työntekijän omien taitojen kehittäminen tulevaisuutta ajatellen.

Jotkut työtekijät eivät halua yhdistää työelämää ja opiskelua, vaan sanoutuvat kokonaan irti sen hetkisestä työpaikastaan. Joillekin täydellinen irtiotto sopii suuntautuessa uudelle alalle. Näin uusiin opintoihin voi panostaa kokopäiväisesti sen ajan, kun itse haluaa. Tämä tosin on tietyllä tapaa myös rahallinen kysymys, mutta työtekijä itse tietää parhaiten mikä tyyli hänelle sopii. Opiskeltaessa täysipäiväisesti opiskelumahdollisuudet ovat monipuolisemmat, koska työntekijä voi hakea täysipäiväisiä opiskelupaikkoja esimerkiksi yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta.

Mieluisan alan löytäminen

Tietty osa työtekijöistä saattaa haluta tutustua johonkin uuteen alaan vapaa-ajallaan. Tällöin opintoja voi suorittaa erilaisissa opistoissa. Eri opistot tarjoavat monipuolisia kursseja, myös alan vaihtoon ohjaavia. Tällainen opiskelu tapahtuu puhtaasti vapaa-ajalla, eli töiden jälkeen ja viikonloppuisin, mahdollisesti työntekijän loma-aikoinakin. Vapaa-ajalla opiskelu voi olla vaativaa, jos se suuntaa uuteen alaan, koska työntekijällä ei jää sitä varsinaista vapaa-aikaa itselleen juuri ollenkaan tietyn ajanjakson ajalla. Tosin tällaisessa opiskelumuodossa työntekijän ei tarvitse työpaikallaan ilmaista mahdollista uudelleen suuntautumistaan millään tavalla, koska kaikki opiskelu tapahtuu vapaa-ajalla.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.