Ei ole koskaan liian myöhäistä opetella uutta kieltä

| maaliskuu 15, 2019

Joudutko lomamatkoilla pulaan yksinkertaisissakin tilanteissa? Eikö olisi mukavaa osata kommunikoida perustilanteissa paikallisten kanssa? Ehdottiko pomo töissä uuden asiakkuuden ottamista vastuulle? Sen saksalaisen firman, jonka kanssa pidetään videopalaveri joka viikko. Ei hätää, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta kieltä!

Useat meistä sortuvat ajatukseen siitä, että aikuisella iällä oppiminen muuttuu ylitsepääsemättömän haastavaksi ja aikaa vieväksi. Tämä ei pidä suinkaan paikkaansa. On totta, että lapselle uuden oppiminen on helpompaa, kuuluuhan luonnollinen uteliaisuus ja kaiken tiedon itseensä imeminen perustavanlaatuisesti lapsen kehitykseen. Aikuisiällä voimme kuitenkin käyttää oppimisessa apuna elämänkokemustamme, kehittyneempää keskittymiskykyämme ja erilaisia oppimisen tekniikoita. Kaikkein tärkeintä on vain astua ensimmäinen askel, ja aloittaa.

Lähde liikenteeseen perusasioista, mutta älä stressaa liikaa

Kielen opiskelu on aloitettava aina perusasioista. Ei ole järkevää syöksyä opettelemaan markkinoiden analyysigrafiikoiden selittämistä, jos et osaa vielä esitellä itseäsi selkeästi. Opettele siis ensimmäisenä kieliopin perussäännöt ja käytetyimmät sanat sekä sanonnat. Vanhemmalla iällä uuden kielen opiskelussa on se etu, että kieliopin takaa löytyy usein jo tuttuja piirteitä, tai vähintään loogisia perusteluja säännöille. Omista siis ensimmäiset hetket kielen parissa näiden perussääntöjen ymmärtämiseen. Se tulee helpottamaan opiskelua jatkossa huomattavasti. Kieltä opiskellessa virheitä ei tule kuitenkaan pelätä. Virheiden kautta opimme, ja sen lisäksi pienet virheet annetaan vierasperäiselle puhujalle anteeksi poikkeuksetta. Älä siis aseta itsellesi rajoja ja esteitä, vaan pyri mahdollisimman alusta alkaen käyttämään kieltä aina kun mahdollista. Vieraan kielen sanat kuulostavat usein korvaan oudoilta, ja niitä voi olla hankala muistaa. Muistisääntöjen keksiminen tutkitusti auttaa. Mitä hupsumpi muistisääntö on, sitä varmemmin se pysyy mielessäsi. Kokeile taktiikkaa – se todella toimii!

Oppimisen keinot voivat olla todella monipuolisia

Oppimisen ei tarvitse olla vain kirjoista lukemista ja harjoitusten tekemistä. Oletko jo tutustunut älypuhelimiin ladattaviin kielisovelluksiin? Esimerkiksi Duolingo on usealle opiskelijalle hyvä opiskelua tukeva ratkaisu. Kyseessä on hauska kielipeli, jossa klikkailet kuvaikoneita ja välillä kirjoitat opiskelemallasi kielellä. Pääset etenemään pelin seuraavalle tasolle vasta kun olet suorittanut edellisen tason tehtävät. Kun sinulla on hetki luppoaikaa vaikkapa työmatkaa bussissa taittaessa, sen sijaan, että avaisit sosiaalisen median, vietä hetki kielipelin parissa. Toinen varsin viihdyttävä keino tukea opiskelua on kuunnella musiikkia ja lauleskella mukana. Näin sanat ja lausahdukset jäävät päähän kuin itsestään. Löytyykö opiskelemallasi kielellä tv-sarjoja tai elokuvia? Jos valitsemasi kieli ei ole hyvin harvinainen, todennäköisesti viihdyttävää materiaalia löytyy tv-sovelluksista tai internetistä.  Kuuntele elokuvaa alkuperäisellä kielellä ja käytä tekstitystä varmistamaan, että ymmärrät sen mitä kuulet. Toimiva vaihtoehto voi olla myös sekä audiokielen että tekstityksen asetus opiskelemallesi kielelle. Kuuleminen ja näkeminen yhtäaikaa tuottaa usein paremman ymmärryksen kuin vain kuuleminen.

Jos sinulla on vain mahdollisuus järjestää tapaamisia kieltä puhuvan henkilön kanssa, se on erittäin toimiva tapa tehostaa oppimista. Tämä henkilö voi olla kielenopettaja, mutta hän voi olla myös tuttavan tuttava, jonka kanssa käydä kahvilla. Netin kautta voit löytää henkilöitä, jotka haluaisivat oppia suomea, ja sopia vaikkapa vuorotapaamisia – yksi kerta suomen kielellä, seuraava sinun opiskelemallasi kielellä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin päästä soveltamaan oppimaasi kielen alkuperäisessä ympäristössä. Kun olet edennyt opinnoissasi sopivasti, on ihanaa palkita itsensä vaikkapa viikonloppureissulla harjoittelemaan kieltä paikanpäälle. Rentoudut, pidät hauskaa, näet uusia paikkoja ja saat intensiivisen kielikylvyn.Kielten opiskelu aikuisiällä voi olla hauskaa! Voit tutustua uusiin ihmisiin, voit edetä omaan tahtiisi ja päättää itse opiskelutapasi. Tärkeintä on, että opiskelu tapahtuu säännöllisesti, vaikka vain pieni hetki kerrallaan. Tulokset tulevat kyllä.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.