Eläkkeelle jääminen on helpompaa suunnittelun avulla

| joulukuu 22, 2017

Eläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos, jota kannattaa alkaa suunnitella jo hyvissä ajoin etukäteen. Eläkkeellä voi joutua suunnittelemaan elämää hieman aiempaa enemmän, jotta edelleen tulee huolehdittua liikunnasta, monipuolisesta ravinnosta ja sosiaalisista suhteista. Monet näistä täyttyvät meillä osin työpaikan ja -yhteisön kautta, joten eläkkeellä arki voi tuntua liiankin tyhjältä. Toisaalta samalla saa paljon enemmän aikaa puuhastella juuri sitä mitä haluaa tai aloittaa vaikka uuden harrastuksen.

Eläkkeelle jääminen on helpompaa suunnittelun avulla

Eläkkeelle jääminen on helpompaa suunnittelun avulla

Omannäköistä arkea

Eläkeläisiä on toki yhtä monenlaisia kuin persoonia ylipäänsä ja jokainen rakentaa oman arkensa sellaiseksi, mistä itse nauttii. Osa kaipaa enemmän toimintaa, osa taas nauttii omasta rauhasta. Joillekin elämään tuovat sisältöä lapsenlapset, joillekin harrastukset. Asiantuntijat neuvovat kuitenkin kaikkia pohtimaan jo etukäteen, millaista eläkeläisen elämää haluaisi elää ja ottamaan selvää mahdollisuuksista.

Taloustilannetta kannattaa pohtia jo etukäteen

Monien taloudellinen tilanne hieman heikkenee eläkkeelle jäämisen myötä, ellei elämänvaiheeseen ole varautunut säästöillä. Taloustilannetta kannattaa tarkastella jo etukäteen ja samalla voi käydä tarkemmin läpi elämisen kuluja. Tavallisesti asuminen on yksi suurimmista kulueristä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Pienistäkin puroista saattaa kertyä yllättävän korkeita summia, joten esimerkiksi päiväbudjetin määrittely voi helpottaa talouden tarkkailemista. Eläkeläiset saavat usein alennuksia esimerkiksi julkisessa liikenteessä, teattereissa tai liikuntapaikoissa ja paljon on tarjolla myös ilmaista tekemistä. Osa eläkeläisistä saa iloa ja energiaa myös esim. vapaaehtoistyöstä.

Eläkkeellä on usein enemmän aikaa vaikkapa ruoanlaittoon, joten jo sillä onnistuu halutessaan säästämään. Työpaikkalounaisiin ja take away -kahveihin saa kulumaan viikoittain yllättävän paljon rahaa.

Helena Mäkinen on keskittyy tekemään asioita joista nauttii

Helena Mäkinen jäi eläkkeelle 63-vuotiaana ja on päätöksestään onnellinen. Työura matematiikan ja fysiikan lehtorina ehti kestää 36 vuotta ja viimeisenä työpäivänä ilmassa oli myös haikeutta. Samalla Mäkinen kuitenkin tunsi, että työt on nyt tehty ja on aika siirtyä seuraavaan elämänvaiheeseen. Eläkkeellä olemiseen Mäkinen oli totutellut vähitellen osa-aikaeläkkeen kautta. Hän kertoo tehneensä töitä niin kauan, kuin se vielä tuntui hauskalta ja sen jälkeen olikin hyvä lopettaa. Hän toteaa, että olisi kurja ajatus tehdä töitä vielä viimeisillä voimillaan. Eläkkeellä Mäkinen aikoo tehdä lähinnä asioita joista nauttii, kuten matkustella ja huolehtia kunnostaan.

Riitta Jokela totuttelee uuteen elämäntilanteeseen

Riitta Jokela jäi eläkkeelle jo muutama vuosi sitten ja on ehtinyt totutella uudenlaiseen arkeen. Hotelli- ja ravintola-alalla työskennellyt Jokela on tyytyväinen nykytilanteeseen, mutta kertoo elämänmuutoksen olleen yllättävän suuri. Työelämässä ollessaan hän ei ollut juuri uhrannut ajatuksia eläkkeelle jäämiseen, eikä myöskään tehnyt mitään erityisiä suunnitelmia eläkeaikaa varten. Suurimpana muutoksena Jokela pitää työkavereista ja työyhteisöstä luopumista. Totuttelua vaati myös se, että päivässä oli yhtäkkiä kahdeksan ylimääräistä tuntia vapaa-aikaa.

Aikaa unelmille ja harrastuksille

Tärkeintä on muistaa, ettei eläkeiässä ainakaan tarvitse enää suorittaa ja arjestaan voi tehdä juuri itsensä näköistä. Eläkkeellä ehtii halutessaan hyvin aloittaa uusia harrastuksia tai opetella uusia taitoja. Helena Mäkinen aloitti itse tanssiharrastuksen, vaikkei hänellä aiempaa tanssitaustaa ollutkaan. Alkeiskurssilla opetellaan erilaisia tansseja valssista tangoon. Eläkeläisille on tarjolla runsaasti muitakin lajeja, joten kannattaa tutustua ainakin paikallisen työväenopiston tarjontaan. Mäkinen kokee, että eläkeikä on sellainen elämänvaihe, jossa pääsee vapaasti toteuttamaan itseään ja kannustaa muitakin keskittymään elämästä nauttimiseen. Riitta Jokela on löytänyt uusia ystäviä harrastusten kautta, mutta pitää edelleen yhteyttä myös työkavereihinsa. Vaikka ystävien tapaamiseksi vaaditaan aiempaa enemmän aktiivisuutta, on heille nyt toisaalta enemmän aikaa.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.