Jääkiekko voi viedä mukanaan aikuisenakin

| marraskuu 10, 2017

Ruuhkavuosien aikana harrastusmahdollisuudet ovat vähissä, kun aika ja energia kuluvat arjen pyörittämiseen. Uuden harrastuksen tai opintojen tiellä ei siis ole aina ainoastaan epäily siitä, uskaltaako aikuisena aloittaa uutta lajia, vaan myös aikataulujen mahdottomuus. Jossain vaiheessa lapset kuitenkin kasvavat ja alkavat pärjätä jo itsenäisemmin, ja vanhemmillakin voi olla mahdollisuus ottaa haltuun jotain uutta. Tämä on myös mainiota vastapainoa arjelle ja auttaa pitämään aivot virkeinä. Kaiken tämän on saanut huomata jääkiekon aikuisena aloittanut ja lajiin hurahtanut Ann-Christine Stenfors.

Jääkiekko voi viedä mukanaan aikuisenakin

Jääkiekko voi viedä mukanaan aikuisenakin

Uusi harrastus alkoi aikuisten naisten kiekkokoulusta

Rautakaupan myyjänä työskentelevä 53-vuotias Stenfors näki kolme vuotta sitten Facebookissa ilmoituksen siitä, että perusteilla on uusi kiekkokoulu ja nimenomaan aloitteleville aikuisille naisille. Kiekkokoulun ideana takana oli joukko äitejä, jotka olivat katsoneet kentän laidalta jälkikasvunsa edesottamuksia ja alkoivat kiinnostua mahdollisuudesta päästä itse pelaamaan. Nyt Stenfors pelaa puolustajana Blues Sisters -joukkueessa, eikä voisi olla onnellisempi päätöksestään lähteä uuden harrastuksen pariin.

Stenfors oli etsinyt elämäänsä uutta urheilulajia, joten kiekkokoulu ilmestyi kuin tilauksesta. Siihen asti hän oli hoitanut vuosien ajan liikuntavammaista poikaansa kotona, joten aikaa harrastuksille ei olisi ollut. Nyt poika oli kuitenkin muuttanut omaan kotiin ja Stenforsilla oli mahdollisuus sitoutua harrastukseen. Eikä hän aikaa tuhlannutkaan. 70 eurolla löytyivät nettikirppikseltä käytetyt jääkiekkosuojat ja luistimet. Tämän jälkeen Stenfors oli valmis aloittamaan.

Perusteiden oppiminen vaatii kärsivällisyyttä – apua loistavilta valmentajilta

Alku ei kuitenkaan ollut helppoa, vaikka laji tuntuikin oikealta valinnalta heti ensimmäisten treenien jälkeen. Onneksi kurssilla todellakin lähdettiin aivan alkeista, eli harjoiteltiin luistelemista ensin eteen ja vähitellen myös taakse. Ensimmäisillä kerroilla aika jakautui melko tasaisesti luistimilla tasapainotteluun ja jään pinnassa makailuun. Siitäkin huolimatta, että Stenfors oli pelannut jääkiekkoa nuorena koulussa. Muilla aloittelijoilla ei ollut kokemusta lainkaan.

Määrätietoisen harjoittelun myötä koko ryhmän taidot alkoivat karttua. Kaatuminenkaan ei jännittänyt, kun muutaman ensimmäisen kerran jälkeen huomasi, ettei se sattunut lainkaan suojien suojatessa polvia ja käsiä. Ryhmä sai alusta asti myös kovan luokan vierailevat valmentajat. Heitä kävivät opettamassa esimerkiksi komean jääkiekkouran tehneet Esa Tikkanen ja Jere Lehtinen. Stenfors kertoo, että jääkiekkolegendojen opissa oleminen jännitti, mutta toisaalta ryhmä eteni valtavaa vauhtia. Tikkanen opetti ryhmälle erityisesti mailan ja kiekon käsittelyä, Lehtinen taas antoi pelipaikkoihin ja strategioihin liittyviä neuvoja.

Pelipaikoissa olikin alussa hakemista. Kiekon ilmestyessä jäälle, sen perään lähtivät niin hyökkääjät kuin puolustajatkin. Nykyään koreografia on paremmin hallussa ja peli näyttää myös ulospäin vakuuttavalta jääkiekolta. Stenfors kertoo, että vähitellen hän on saanut itsevarmuutta ja uskaltaa mm. kuljettaa kiekkoa, etsien sopivaa tilannetta laukaisulle. Alussa kiekon saaminen itselle oli niin jännittävä tilaisuus, että sen vain paniikissa räiskäisi seuraavalle.

Ikä ei ole ollut este uudelle harrastukselle

Vaikka kyseessä on aikuisten jääkiekkojoukkue, on Stenfors silti noin kaksikymmentä vuotta muita vanhempi. Hän kertoo huomaavansa sen liikkeiden ja palautumisen hitautena, sillä esimerkiksi intensiivisten harjoitusten ja pelien jälkeen hänelle kestää muutama päivä palautua. Joukkuekavereiden asenteisiin ikä sen sijaan ei vaikuta, vaan kaikkia kohtaan ollaan yhtä lailla kannustavia.

Tällä hetkellä jääkiekkojoukkue treenaa yhdessä kahdesti viikossa ja lisäksi käydään pelimatkoilla. Pelit tuovat mukavaa jännitystä ja antavat tavoitteita treenaamiselle. Säännöllinen kuntoilu on parantanut Stenforsin arkea ja jaksamisesta ja pelejä on hauska odottaa. Toisinaan vastapuolen joukkueen pelaajat vaikuttavat ottelun alussa hyvinkin pelottavilta, mutta kun peli lähtee käyntiin, pelkokin unohtuu. Voittaminen ei ole Stenforsille kuitenkaan tärkeintä peleissä vaan se, että kaikilla on hauskaa ja tietää itse tehneensä parhaansa.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.