Kaija Harjanne ryhtyi jalkapalloilijaksi aikuisena – ja suosittelee samaa muillekin

| lokakuu 15, 2017

Moni aikuinen arastelee uuden harrastuksen tai jopa uusien opintojen aloittamista myöhemmällä iällä, sillä yllättävän tiukassa istuu ajatus siitä, ettei ainakaan motorisia taitoja voi kehittää keski-iän jälkeen. Tämä on sääli, sillä monella meistä on jokin houkutteleva harrastus, josta on lapsena haaveillut tai joka on jäänyt kesken elämän varrella ja sitä haluaisi kokeilla myös aikuisena, eikä kuitenkaan uskalla. Kannustavia esimerkkejä alkaa kuitenkin löytyä, kun yhä useammat aikuiset tuntevat itsensä paljon numeroikäänsä nuoremmiksi ja tarttuvat pelotta uusiin haasteisiin.

Kaija Harjanne ryhtyi jalkapalloilijaksi aikuisena - ja suosittelee samaa muillekin

Kaija Harjanne ryhtyi jalkapalloilijaksi aikuisena – ja suosittelee samaa muillekin

Aivot oppivat uusia liikkeitä myös vanhempana

Ihmisaivot ovat itseasiassa varsin muokkautuvat vielä vanhempanakin ja aivoissa syntyy jatkuvasti uusia kytkentöjä ja hermojärjestelmiä. Uudet haasteet auttavat mm. ennaltaehkäisemään dementiaa. Aivoja voi kehittää esimerkiksi opiskelemalla uutta kieltä tai ratkomalla pulmia, mutta myös vaativan uuden urheilulajin opettelu saa aivot aktivoitumaan aivan uudella tavalla. Jos jokin laji houkuttaa, ikää ei kannata miettiä. Vanhempana lajissa ei välttämättä ole enää mahdollista kehittyä virtuoosiksi, mutta erittäin hyväksi kyllä. Myös kilpaileminen on mahdollista vanhempanakin.

Aikuisena unelmalajin pariin

Kaija Harjanne on 61-vuotias ja pelannut jalkapalloa nyt kahdeksan vuotta. Harjanne työskentelee pianonsoiton opettajana ja nuoruudessa kaikki aika kului pianonsoiton harjoitteluun. Ammattimainen soittaminen tarkoitti myös sitä, että muita harrastuksia piti karsia, ei vain ajanpuutteen takia vaan myös siksi, että sormien loukkaaminen olisi voinut olla uran kannalta kohtalokasta nuorelle pianistille. Harjanteen lapsuudessa tytöille ei myöskään ollut omia joukkueita, joten jalkapallon pelaaminen jäi monesta syystä haaveeksi. Aikuisena taas motorisesti haastavan lajin aloittaminen jännitti ja Harjanne pelkäsi olevansa siihen jo liian vanha. Nyt hän toteaa olleensa kuitenkin tässä täysin väärässä. Kahdeksassa vuodessa jalkapallon pelaaminen on alkanut sujua jo varsin vakuuttavin ottein ja uusi harrastus on tuonut iloa, parempaa kuntoa ja energiaa arkeen paljon enemmän, kuin Harjanne osasi odottaakaan. Lajivalinta osui siis kerralla nappiin.

Jalkapallon pariin Harjanne lähti, kun hänen ystävänsä pyysi häntä mukaan aloittelevien naisten joukkueeseen. Harjanne totesi tilaisuutensa tulleen ja painui saman tien ostamaan nappulakengät. Harjanne pelaa HJK Socrut -joukkueessa ja on myös joukkueen kapteeni. Koko joukkueen keski-ikä on noin 43 vuotta ja suurin osa naisista on aloittanut harrastuksen vasta aikuisena. Vuosien varrella kaikki ovat päässeet lajissa aivan uudelle tasolle.

Uudesta harrastuksesta iloa ja energiaa elämään

Harjanne kertoo, että nykyään treeneihin lähteminen on aina mukavaa, sillä hän viihtyy sekä harrastuksen että joukkueensa parissa. Kun tietää muiden odottavan, ei tulisi mieleenkään jättää harjoituksia väliin. Harjanne arvelee, että lenkille hänen tulisi lähdettyä paljon harvemmin, sillä sille ei koskaan löytyisi tarpeeksi aikaa. Jalkapallossa motivaatio puolestaan vaan kasvaa taitojen kehittyessä. Joukkueella on nykyään kolmet treenit viikossa ja näiden lisäksi useita pelejä, toisinaan myös ulkomailla.

Harjanne painottaa hyvän valmentajan merkitystä. Valmentajalla on merkittävä vaikutus joukkueen motivaatioon missä lajissa tahansa. Aikuisten joukkueen kohdalla on tärkeää, että valmentajan asenne on yhtä kannustava kuin se olisi nuortenkin kohdalla, eikä hän toisaalta saa päästää joukkuetta liian vähällä. Aivan yhtä tärkeässä roolissa ovat tietenkin myös joukkuekaverit. Uusi harrastus on myös mainio tapa löytää uusia ystäviä aikuisenakin ja rakentaa itselleen monella tavalla aktiivinen elämä.

Lähes kaikista lajeista löytyy nykyään myös aikuisille tarkoitettuja alkeiskursseja. Mukaan kannattaa lähteä rohkeasti, jos laji vähänkään kiinnostaa. Minkä tahansa uuden asian parissa alku on aina haastavin, mutta kehitystä tapahtuu nopeasti ja se motivoi jatkamaan. Liikuntaharrastus antaa kaupan päälle vielä hyvän fyysisen kunnon.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.