Kaksostytöt Jenna ja Jasmin ovat toistensa tärkeimmät ihmiset, vaikka Jennalla on Downin syndrooma

| syyskuu 28, 2017

Nykyään merkkejä Downin syndroomasta etsitään jo raskauden aikana, mutta vielä muutama kymmenen vuotta sitten kehitysvamma tuli perheelle monesti täytenä yllätyksenä. Palveluita ja tukiryhmiä on tarjolla, mutta jokainen perhe joutuu etsimään heille ja lapselleen oikean tavan toimia. Alkujärkytyksen jälkeen moni huomaa, että arki sujuu yhtä lailla Downin syndroomasta huolimatta ja asiaa helpottaa, kun lapsen oma persoonallisuus alkaa korostua. Moni toivoo, että lapsella olisi tulevaisuudessa mahdollisuus asua edes osittain itsenäisesti ja tehdä omia valintojaan. Tähän pyritään nykyään jo peruskoulusta asti, jossa mahdollisuuksien mukaan kehitysvammaisia lapsia opetetaan erityisluokkien sijaan osana tavallista luokkaa.

Siskokset ovat olleet läheisiä syntymästä asti

Jenna ja Jasmin Norrgård ovat 15-vuotiaita kaksosia. Jenna on kaksi minuuttia vanhempi ja hänellä on yksi kromosomi enemmän. Tästä johtuen hänellä on Downin syndrooma, kun taas Jasminilla ei. Syntymästä asti Jasmin on ollut Jennan elämän tärkein henkilö ja kaksosten suhde on säilynyt vahvana murrosiän kuohuista huolimatta. Vauvana kaksoset nukkuivat samassa sängyssä ja Jasmin sai unen päästä kiinni vasta, kun oli onnistunut hivuttautumaan kiinni Jennaan. Nykyään molemmilla on omat huoneet, mutta usein iltaisin Jenna kömpii silti vielä Jasminin viereen nukkumaan. Jasminia tämä ei haittaa, sisko on myös hänelle äärimmäisen tärkeä.

Kaksosten äiti Sari Norrgård myöntää, että kehitysvamma tuli hänelle aluksi surullisena yllätyksenä. Jenna ja Jasmin syntyivät keskosina 10 viikkoa etuajassa ja ensimmäiset päivät olivat molempien kohdalla kriittisiä. Aluksi Sari keskittyi pohtimaan, mitä kaikkia mahdollisuuksia down-lapsi elämässä menettää. Myöhemmin hän on saanut huomata, että elämässä on Jennan myötä myös paljon uusia iloisia asioita. Sari on itsekin todennut, että voivottelulla ei pääse mihinkään ja tällainen perhe heillä nyt on.

Koulussa sisko pitää kiusaajat poissa

Jenna on pystynyt käymään peruskoulun osana tavallista luokkaa, yläkoulussa tosin vuotta alemmalla luokalla kuin Jasmin. Norrgårdin perhe asuu pienessä Lapväärttin kylässä, jossa Jennaan on jo totuttu, vaikka kylällä ei ole aiemmin nähty lasta, jolla olisi Downin syndrooma. Sari-äitiä jännitti erityisesti tyttöjen siirtyminen yläkouluun Kristiinankaupunkiin, jonne oppilaita tulee muistakin kylistä. Kiusaamisyrityksiä oli vain yksi ja senkin Jasmin lopetti Jennan puolesta tiukasti ja nopeasti. Kiusaajaa hän muistutti vahvoin sanankääntein siitä, ettei kiusaaja itsekään voi esimerkiksi silmälaseilleen mitään. Tämän jälkeen kukaan muu ei ole uskaltanut edes yrittää kiusaamista, vaikka Jennan käytös toki poikkeaa muista. Hän saattaa istua kenen tahansa viereen, vaikka tilaa ei olisi ja napata leikillään kännykän toisen kädestä. Muut oppilaat ovat kuitenkin tottuneet häneen ja oppineet toisaalta itsekin jotain erilaisuudesta. Jasmin toteaa, ettei ole koskaan hävennyt Jennaa ja jatkaa, ettei Jennakaan häntä.

Tavallista arkea iloineen ja suruineen

Vanhemmat nauravat, että murrosikä näkyy molemmista tytöistä ja välillä ovet paukkuvat. Jenna haluaa monesti olla rauhassa omassa huoneessaan, kuunnella musiikkia tai katsoa Risto Räppääjä -elokuvaa. Hän vaihtaa alituiseen vaatteita, haluaa Jasminin lakkaavan kyntensä ja kerää laukkuja. Jasmin puolestaan pitää kengistä. Kun Jenna vetäytyy huoneeseensa, Jasmin on ainoa, joka on aina tervetullut, muiden pitää koputtaa.

Vanhemmat ovat hieman huolissaan siitä, ettei Jasminille kasautuisi liikaa vastuuta Jennan hyvinvoinnista. Jasmin jakaa mielellään kaverinsa ja päivänsä Jennan kanssa ja on itse sitä mieltä, että Jenna voi muuttaa hänen kanssaan myöhemmin asumaan, jos hän muuttaa opiskelujen takia toiselle paikkakunnalle. Sari toivoo, että Jennan kohdalla löytyisi toinen ratkaisu, esimerkiksi tuettu asuminen. Toistaiseksi koko perhe on onnellinen siitä, että tytöillä on kaikki hyvin, harrastuksia ja toisensa. Tulevaisuutta ehtii vielä miettiä.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.