Opi uimaan aikuisena, koskaan ei ole liian myöhäistä!

| heinäkuu 20, 2018

On yleistä kuulla keskustelua siitä, miten lapsia opetetaan uimaan, mutta sivuutetaan toinen suuri osa henkilöistä, jotka eivät vielä ole oppineet taitoa: aikuiset. Monille aikuisille, jotka eivät ole vielä oppineet uimaan, tunteet kiusallisuudesta, pelosta, häpeästä tai epävarmuudesta estää usein heitä ilmoittautumasta oppitunneille.

Jos tämä kuulostaa sinulta, et ole yksin. Monissa paikoissa ympäri suomea tarjotaan aikuisille suunnattuja ryhmä- tai yksityisiä uimatunteja, jotka on suunnattu aikuisille, jotka haluavat päästä vanhoista peloistaan yli, kehittää uusia taitoja ja sisällyttää matalan vaikutuksen harjoittelurutiinin elämäänsä. Uimaharjoitukset räätälöidään yleensä ryhmän tai yksilön tarpeisiin ja etenevät vastaavasti. Alla tarkastelemme syvemmin aikuisten uimatunteja.

Opi uimaan aikuisena, koskaan ei ole liian myöhäistä

Opi uimaan aikuisena, koskaan ei ole liian myöhäistä

Veteen tutustuminen

Koska ymmärrämme varaa paremmin aikuisina ja ymmärrämme fyysisiä rajoituksiamme, altaaseen meneminen uimakyvyttömänä voi olla joillekin ihmisille pelottavaa. Siksi on tärkeää ottaa aikaa oppia olemaan mukavasti vedessä. Aluksi kannustamme aikuisopiskelijoita kävelemään rinnansyvyisessä vedessä, jotta he voivat tuntea säilyttävänsä tasapainon. Kun mukavuustaso saavutetaan, alamme tutkia sitä, miten tuntuu kasvojen laittaminen veteen ja aloitetaan puhaltamalla ilmaa nenästä veden alla, luoden kuplia. Nämä olennaiset ensimmäiset vaiheet tehdään kaikki jalat tukevasti pohjassa ja koulutettu uimaohjaaja pitää sinut turvassa.

Potkujen ja selkäkellunnan oppiminen

Kun oppilas viihtyy vedessä, on aika oppia tekemään erilaisia asioita vedessä. Ensin opitaan miten potkia ja kellua vedessä. Yleensä aikuiset oppijat haluavat aluksi pitää altaan reunasta kiinni ja venyttää kehonsa taakse kokeillakseen potkimista. Se tarjoaa erinomaisen tavan oppia, miltä jaloista tuntuu niiden liikkuessa veden läpi ja miltä vatsallaan kelluminen tuntuu. Kelluminen on kiistatta tärkein askel uimaan oppiessa. Kun uimaharrastajat oppivat kellumaan, uimaopettajat auttavat heitä tukemalla heidän lonkkiaan, kun he oppivat miten hengitys ja rentoutuminen vaikuttavat kehon kykyyn pysyä luonnollisesti veden pintaa kohden. Lopulta tämä yhdistetään kevyeen potkimiseen, jotta voisit tuntea, miten kehosi liikkuu veden läpi, eikä vain vedessä.

Kelluminen vatsa-asennossa ja käsivarsien lisääminen

Nyt kun sinulla on ollut kasvosi vedessä ja luotat siihen, että kehosi itse asiassa kelluu, sinä ja uimavalmentajasi alatte työskennellä yhdessä saamaan sinut uima-asentoon tai kellumaan vatsallasi. Tämä on tukiasema useimmille uimavedoille. Opettaja opettaa sinulle jokaisen vaiheen erikseen ja antaa sinulle aikaa mukavustua niiden kanssa ennen seuraavaan siirtymistä, joten tämä vaihe muuttuu paljon luonnollisemmaksi ja vähemmän pelottavaksi kuin miltä se saattaa kuulostaa tätä lukiessasi. Käsiliikkeet paritetaan pään liikkeiden kanssa opettaen sinulle hengitystekniikoista päästäksesi eteenpäin. Kun kaikki uudet taidot tulevat yhteen, tulet olemaan ällikällä lyöty suuresta saavutuksen tunteesta, kun tunnet, kuinka kehosi alkaa liukua veden läpi ilman, että jalkasi koskettaa pohjaa.

Ota yhteys luotettaviin uimakumppaneihisi

Uinti on opittua taitoa, eikä siitä ole häpeää, että et ole oppinut tätä taitoa vielä. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Ammattitaitoiset uimakouluttajat ympäri maata auttavat sinua löytämään tarpeisiisi  sopivan uimakoulun ja harjoitukset. Älä pelkää pelkojesi ylittämistä; uimakouluttajasi ja läheisesi ovat kanssasi matkan joka askeleella. Oletko sinäkin valmis astumaan mukavuusalueesi ulkopuolelle ja oppimaan uuden taidon, joka tulee pysymään kanssasi koko loppuelämäsi? Mieti, mitä haluat tehdä kun olet oppinut uimaan? Oletko kenties aina halunnut kokeilla sukeltamista ja nähdä meren salaisen maailman tai nautitko rantalomista ja turkoosi merivesi houkuttelee sinua joka kerta, muttet ole koskaan päässyt nauttimaan siitä täysin siemauksin sillä et vielä osaa uida? Haluaisitko leikkiä lastesi tai lastenlastesi kanssa uima-altaassa muttet koe pystyväsi tehdä sitä? Vai tarvitsetko nivelille lempeän urheilumuodon? Mikä tahansa syysi on, oli se sitten vain se, ettet halua elää koko elämääsi oppimatta tätä taitoa, koskaan ei ole liian myöhäistä ja mikään syy ei ole liian pieni tai suuri estääkseen tämän taidon oppimista.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.