Opiskelemaan ehtii hyvin vielä aikuisenakin

| syyskuu 2, 2017

Harvan aikuisen työura on enää samalla tavalla suoraviivainen kuin muutama vuosikymmen sitten ja nykyään on varsin tavallista vaihtaa paitsi työnantajaa, tarvittaessa myös alaa. Työelämän kasvaneen epävarmuuden vastapainoksi tarjolla on siis vapautta ja aikuisillekin on saatavilla monipuolista ja laadukasta koulutusta. Saila Suominen on 47-vuotias tämän kevään ylioppilas ja opiskelee ensimmäistä vuottaan yliopistossa lääketieteellisessä osakunnassa.

Opiskelemaan ehtii hyvin vielä aikuisenakin

Opiskelemaan ehtii hyvin vielä aikuisenakin

Nuorena kiire työelämään vei voiton opinnoista

Yläasteella Saila viihtyi koulussa hyvin ja kuului luokkansa parhaimmistoon. Opinto-ohjaaja suositteli lämpimästi lukiota opintojen jatkamiseen, mutta nuorta tyttöä kiinnosti tuolloin enemmän nopeasti työelämään pääseminen, joten lukion sijasta hän päätti hakea käytännönläheisempään kouluun. Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän päätti kuitenkin käydä lukion ja hakea opiskelemaan lääketiedettä. Saila Suominen onnistuikin molemmissa suunnitelmissaan. Hän kertoo idean opiskelusta syntyneen siitä, kun hänen poikansa pohti mihin kouluun hakisi yläasteen päätyttyä. Poika päätyi hakemaan maatalousoppilaitokseen ammattikoulukouluun ja äiti aikuislukioon.

Saila Suominen on ehtinyt elämänsä aikana tehdä monenlaisia töitä mm. postinkantajana ja siivoojana ja pitää kokemuksia arvokkaina tulevaa ammattia ajatellen. Koulun penkille palaaminen kuitenkin jännitti ja hetkittäin Saila Suominen epäili sekä omia kykyjään että sitä, minkälaisen vastaanoton hän saisi huomattavasti nuoremmilta opiskelukavereilta. Pian kuitenkin selvisi, ettei menneillä 30 vuodella ollut opiskelujen kannalta mitään merkitystä, vaan oppiminen jatkui siitä, mihin se oli viimeksi jäänyt. Suominen kertoo, että esimerkiksi matematiikan opiskelu oli hauskaa ja innostavaa, kun tuntui että aivot nauttivat uudenlaisesta puuhastelusta. Myös vanhat tiedot ja taidot nousivat pintaan ja pääsivät uudelleen käyttöön.

Motivaationa uudet haasteet

Saila Suominen ei lähtenyt opiskelemaan lääkäriksi sen takia, että olisi ollut erityisen tyytymätön sen hetkiseen elämäänsä, eikä kyseessä ollut edes suuri haave tai unelma. Hän on kuitenkin aina nauttinut elämässään vaihtelusta ja halusi uteliaisuuttaan katsoa, olisiko akateemisessa maailmassa tarjolla vielä jotain aivan uutta ja kiinnostavaa. Suominen uskoo että hänen monipuolinen työkokemuksensa auttaa häntä ymmärtämään myös lääkärin vastaanotolle suuntaavia potilaita ja heidän arkeaan.

Saila Suominen valmistuu nykyisten suunnitelmien mukaan lääkäriksi 53-vuotiaana ja suunnittelee työskentelevänsä uudessa ammatissa ainakin eläkeikään asti, mutta luultavasti pidempäänkin. Hän haluaisi tulevan työuran kestävän mahdollisimman pitkään. Monivuotiset opinnot eivät Suomista pelota ja hänen mainitseekin iän hyväksi puoleksi sen, että aika kuluu nopeammin ja nuorena loputtomilta kuulostavat 9 vuoden opinnot tuntuvat nyt aivan normaaleilta.

Opiskelutaidot eivät ole kadonneet minnekään

Opintoihinsa Suominen suhtautuu mielenkiinnolla ja tosissaan, tietäen, että opiskeluaika tulee olemaan vaativaa. Lääketieteen opinnot vievät paljon aikaa ja vaativat keskittymistä sekä jatkuvaa uuden tiedon omaksumista. Suominen kertoo harrastavansa erilaisia käsitöitä, kuten kankaankudontaa ja neulontaa, mutta arvelee ettei harrastuksille tule jäämään aikaa seuraavina vuosina vaan opiskelu saa toimia pääasiallisena intohimona. Opintojen ollessa vasta alkutaipaleella, Saila Suominen ei osaa arvailla, mitkä tulevat olemaan suurimpia haasteita. Ennen opintojen aloittamista hän pohti sitä, kuinka vanhempana voi olla vaikeampaa muistaa ulkoa irrallisia asioita. Toisaalta hän uskoo nyt hahmottavansa paremmin suuria kokonaisuuksia.

Suominen suorittaa opintonsa Oulun yliopistossa, mutta viettää viikonloppuisin aikaa miehensä kanssa Kokkolassa. Hänen miehensä on suhtautunut Suomisen opintoihin kannustavasti ja hoitaa vaimon opiskellessa omaa maatilaansa. Saila Suominen kannustaa kaikkia muitakin opiskelusta kiinnostuneita aloittamaan opinnot iästä riippumatta. Hän vakuuttaa, että opiskelu ei aikuisena ole sen kummallisempaa kuin nuorenakaan. Eikä aikuisopiskelijatkaan ole enää harvinaisuuksia. Samaan aikaan Sailan Suomisen kanssa Kuopion yliopistossa aloitti lääketieteen opinnot saman ikäinen mies.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.