Uuden harrastuksen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä

| marraskuu 17, 2017

Moni aikuinen arkailee kokonaan uuden harrastuksen aloittamista ja pelkää erityisesti harrastusryhmiä, joissa saattaa olla selvästi muita harrastajia vanhempi. Mukaan uskaltautuneet kehuvat kuitenkin yleensä varauksetta uusia harrastuksiaan ja porukkaan on päässyt hyvin mukaan. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva opettaja, sillä osa suhtautuu lajiin vakavammin ja osa taas kaipaa lähinnä rentoutumista töiden tai arjen vastapainoksi. Lisäksi vain aikuisille tarkoitetut ryhmät yleistyvät jatkuvasti ja lähes joka lajista on tarjolla alkeiskursseja, joten nyt jos koskaan on hyvä aika toteuttaa suunnitelmat uudesta tai pitkäksi aikaa unohtuneesta harrastuksesta.

Uuden harrastuksen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä

Uuden harrastuksen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä

Suurin kynnys tuntuu olevan liikuntaharrastuksen aloittamisella, erityisesti jos kunto on päässyt huonoksi. Hyvä uutinen on, että huonokin kunto kohoaa nopeasti säännöllisen harrastamisen myötä. Ensimmäiset kerrat ovat raskaampia, mutta tekeminen muuttuu nopeasti mukavammaksi. Varsinkin jos laji on mieleinen, liikuntaan voi helposti koukuttua. Näin kävi Natalia Belousovalle, joka aloitti bikinifitness-kilpailemisen 39-vuotiaana.

Fitness-ammattilaiseksi ehtii aikuisenakin

Natalia Belousova kertoo pohtineensa ikäänsä, kun hän seisoi ensimmäistä kertaa lavalla pukeutuneena ainoastaan sinisisiin strassibikineihin. Suurin osa kilpakumppaneista oli ainakin kymmenen vuotta nuorempia ja oma äitikin kysyi, eikö Belousova ole jo hieman liian vanha tällaiseen harrastukseen. Belousova halusi kuitenkin todistaa itselleen pystyvänsä samaan kuin nuoremmatkin.

Fitness-ammattilaiseksi ehtii aikuisenakin

Fitness-ammattilaiseksi ehtii aikuisenakin

Belousova innostui kuntoilusta 33-vuotiaana, kun hän huomasi lasten saannin jälkeen lihoneensa eikä pitänyt peilikuvastaan. Myös lääkäri varoitti epäliikunnallisen elämäntavan vaaroista. Aluksi uuden liikuntaharrastuksen etsiminen oli epämääräistä lajien yhdistelyä ilman sen kummempaa suunnitelmaa, joskus kuntosali ja joskus juoksulenkki tai zumbatunti. Keho alkoi kuitenkin vastata säännölliseen liikuntaan ja tämä kasvatti Belousovan innostusta. Tuolloin hänelle ei tullut vielä mieleenkään, että esittelisi omaa kehoaan lavalla.

Innostus bikinifitness-harrastukseen lähti, kun Belousova palkkasi itselleen personal trainerin ja teki hänen kanssaan tavoitteellisen treeniohjelman. Valmentaja kysyi, kiinnostaisiko Belousovaa mahdollisesti osallistua myös kilpailuihin. Vuoden kuluttua Belousova löysi itsensä lavalta.

Suurimmat haasteet vanhempana treenaamisessa ovat hidastunut aineenvaihdunta ja palautuminen. Toisaalta ikä toimi myös motivaattorina, ei ollut aikaa hukattavaksi. Toisaalta uusi elämäntapa toi selvästi lisää energiaa ja nuorekkuutta olemukseen. Liikuntaa Belousova aikoo jatkaa kilpauran jälkeenkin.

Kehon lisäksi on tärkeää tarjota puuhaa myös mielelle

Jos nautit lukemisesta, voi inspiraationa uusien teoksien löytämiseen toimia vaikka kirjahaaste tai lukupiiri. Kirjastot nostavat myös hyllyjen päihin suosittelemiaan teoksia ja sieltä voi löytyä jokin uusi suosikki. Jos taas kirjoitat mieluummin itse, voi vertaistukea löytyä esimerkiksi työväenopiston kirjoituskursseilta tai vaikka kirjoitusblogista.

Pelaaminen on mainio tapa pitää aivot virkeänä. Aivoliitto suosittelee aivojen säännöllistä treenaamista ja kuntouttamista esimerkiksi shakin, sudokun tai ristisanojen parissa. Uusia pelejä oppii helposti aikuisenakin ja monia pelejä on mahdollista pelata myös netissä. Aivot nauttivat, kun ne pääsevät työskentelemään uusien haasteiden parissa. Jos kaipaat uusia peliharrastuksia, kannattaa vanhojen suosikkien lisäksi kokeilla esimerkiksi Älypään tarjoamia tietovisoja tai kokeilla erilaisia pelejä Pokerstarsin sivulla. Konsolipelitkään eivät ole vain nuoremman sukupolven hupia, vaan niistäkin voi löytyä aikuisiällä uusia suosikkeja. Yhdistä vaikka Nintendo Wiin avulla peli ja liikunta, ja kunto kohoaa hauskanpidon lomassa.

Taideharrastuksissa ei ole ikärajaa

Oletko aina nauttinut piirtämisestä, maisemista tai vaikka laulamisesta? Mitä jos kehittäisit kiinnostuksenkohteestasi harrastuksen? Lähes jokaisessa kaupungissa on tarjolla piirustus- ja valokuvauskursseja sekä soitto- ja laulutunteja. Piirtäminen ja valokuvaus auttavat hahmottamaan ympäristöä uudella tavalla ja näkemään kauneutta yllättävissä paikoissa. Molemmissa kehittyy, kun alkaa rohkeasti tehdä omia kokeilujaan, ehdottomia sääntöjä ei ole. Inspiraatiota ja nautintoa voi toki hakea myös konserteista, teatteriesityksistä ja elokuvista.

Taideharrastuksissa ei ole ikärajaa

Taideharrastuksissa ei ole ikärajaa

Soittaminen ja laulaminen saattavat jännittää, jos koulun tai musiikkiopiston laulukokeista on jäänyt mielikuva tiukkapipoisesta suorittamisesta. Aikuisena harrastamisen mahtava puoli on se, että tavoitetason saa määrätä ihan itse. Aikuisena on myös helpompi keskittyä itsensä ilmaisuun, kun elettyä elämää on jo takana. Tulkintahan on juuri se, joka tekee esityksestä mielenkiintoisen. Teknisesti täydellinen suoritus jättää kuulijan kylmäksi, jos esiintyjä ei anna mitään itsestään. Toisaalta vähemmän täydellisellä tekniikalla voi helposti saada koko yleisön kyyneliin, jos onnistuu itse eläytymään esitykseen ja välittämään sitä kautta tunteita. Taideharrastuksissa ikä ja elämänkokemus ovat siis monella tavalla myös eduksi!

Laulajaksi eläkeiässä

Imatralainen Taisto Pulkkinen on nauttinut musiikista ja soittamisesta nuoresta asti, pääinstrumenttinaan kitara. Laulaminen on kiinnostanut häntä läpi elämän ja hän aloittikin laulamisen armeijassa, mutta ei uskaltanut koskaan esiintyä laulajana, sillä hän ei ollut tyytyväinen lauluääneensä. Asia jäi kaivelemaan ja 71-vuotiaana uskaltautui vihdoin laulutunneille. Aktiivinen eläkeläinen uskoo, että intohimolla tehtävät asiat tuovat parasta sisältöä elämään.

Pulkkinen heittäytyi uuteen harrastukseensa tosissaan ja laulutuntien lisäksi hän harjoittelee itsenäisesti kaksi tuntia päivässä. Hän kertoo nauttivansa joka hetkestä ja huomaa jo itsekin edistymisensä. Laulutunneilla on harjoiteltu oikeaa äänenmuodostusta, hengitystekniikkaa ja kehon hallintaa.

Laulunopettaja Sini Kouvonen toteaa, että harrastuksen voi aloittaa myös eläkeiässä, mutta jonkin verran ylimääräisiä haasteita on silloin tiedossa. Hän toteaa, että miesten kohdalla tilanne on hieman helpompi, sillä heidän äänensä muuttuu vähemmän iän myötä. Ikä kuitenkin kangistaa kaikkia, joten edistyminen vaatii erityisesti vanhempana sitkeää harjoittelua ja lukemattomia toistoja. Hän kehuu Pulkkisen kehitystä ja kertoo, että erityisesti laulutekniikka on parantunut huimasti.

Pulkkinen pääsi laulutuntien myötä toteuttamaan yhden suuren unelmansa ja piti syyskuussa oman konsertin kotipaikkakunnallaan.

Aikuisena voi siis harrastaa oikeastaan ihan mitä vain ja toteuttaa vaikka niitä nuoruuden unelmia. Jos haaveilet uudesta harrastuksesta, mutta et ole varma mikä voisi olla juuri sinulle oikea laji, kannattaa käydä ennakkoluulottomasti läpi oman kotipaikkakunnan tarjontaa.

Kategoria: Uutiset

About the Author ()

Comments are closed.